Welk effect hebben programma's waarin plastische chirurgie verheerlijkt wordt? | Belicons

Welk effect hebben programma's waarin plastische chirurgie verheerlijkt wordt?

Geplaatst op: 
dinsdag 30 mei 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Welk effect hebben programma's waarin plastische chirurgie verheerlijkt wordt?

Eergisteren zag ik een documentaire over hoe mannen en vrouwen er beter proberen uit te zien door chirurgische ingrepen. Deze mensen hadden al een ingreep gehad, maar die was mislukt en nu kwamen ze voor een hersteloperatie. Als ik dat zie en er dan aan denk dat steeds meer jongeren chirurgische ingrepen laten doen, dan vraag ik me af wat dat voor hun toekomst gaat betekenen . Ze beseffen niet dat het echte operaties zijn en aan elke operatie zit een risico.

Toch zie je op veel plekken juist reclame voor zulke ingrepen en vanaf 18 jaar zijn mensen welkom (vaak ook al als ze zeggen dat ze 18 jaar zijn).

Neem bijvoorbeeld het tv programma ‘The Swan’. In dit programma zijn de deelnemers ontevreden over hun uiterlijk zijn en de oplossing zou dan zijn: plastische chirurgie. Volgens mij doen deze programma’s meer kwaad dan goed. Maar tegelijkertijd zie ik ook wel hoe blij de deelnemers zijn als ze voor het eerst hun nieuwe ‘ik’ zien.

Laten we twee deelnemers van dit programma eens goed onder de loep nemen om te zien wat er precies in deze afleveringen gebeurt. De afleveringen op YouTube zijn trouwens wel ingekort. Op tv kregen de kijkers meer te zien van de strijd van de vrouwen om af te vallen en van hun therapie. De trajecten duurden drie maanden.

Sylvia

Waarom wil zij zich laten veranderen?
 • Ze is onzeker door de scheiding van haar ouders.
 • Ze is als kind gepest met haar oren.
 • Ze vindt haar dijen te dik en ziet geen mooie vrouw als ze in de spiegel kijkt. Maar huidige vriend vindt haar wel mooi.
 • Ze heeft een miskraam gehad en vlak daarna heeft haar toenmalige man haar verlaten.
 • Ze kan soms niet van lekkere toetjes afblijven.
Welke oplossing biedt het team van The Swan?
 • De plastische chirurg wil naast haar oren ook haar wangen, neus en kin veranderen. Dan ziet ze er volgens hem vrouwelijker uit.
 • Een andere arts wil haar gebit veranderen, zodat haar tanden beter bij de rest van haar gezicht passen.
 • Verder halen ze ook haar moedervlekken weg en trekken ze haar wenkbrauwen op.
 • Ze verplaatsen ook het vet in haar gezicht.
 • Daarbij krijgt ze ook hulp om af te vallen door een dieet van 1200 calorieën per dag te volgen en fitnesstraining.
 • En ze krijgt ook psychische hulp om aan haar vertrouwen te werken.

Erica

Met welke problemen komt zij naar het programma?
 • Ze is geadopteerd en dat heeft problemen gegeven. Ze lijkt niet op haar adoptieouders en is gepest omdat ze geadopteerd is.
 • Ze is ook gepest omdat ze dik was.
 • Ze heeft een verkeerd vriendje gehad en daar heeft ze het erg moeilijk mee.
 • Ze is door alle problemen heel dik geweest, maar is op een gegeven moment gaan afvallen en dat is gelukt. Ze is 45 kilo afgevallen. Maar nu is nog wel te zien dat ze dik geweest is en dat ziet ze elke keer als ze in de spiegel kijkt.
 • Ze wilt zich goed voelen, iets bijzonders zijn, maar zo voelt ze zich nu niet.
Welke oplossing biedt het team van The Swan?
 • Ze krijgt liposuctie rond haar buik.
 • Ze krijgt een facelift, een wenkbrauwlift, een neuscorrectie en ze veranderen haar lippen en tanden. Ze verplaatsen ook vet in haar gezicht en ze krijgt een liposuctie van haar kin en nek.
 • Ze veranderen ook haar borsten en tanden.
 • Ze krijgt een fitnessprogramma en een dieet van 1200 calorieën per dag.
 • En ze krijgt therapie voor haar onzekerheid.
   

Peiling: Programma's waarin mensen plastisch chirurgische ingrepen krijgen zouden niet moeten bestaan

Peiling: Programma's waarin mensen plastisch chirurgische ingrepen krijgen zouden niet moeten bestaan

Poll: Programms in which people get plastic surgery shouldn't exist

Poll: Programms in which people get plastic surgery shouldn't exist

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/plastic-surgery

Body 2: 

Voor sommige mensen klinkt dit misschien als een goede behandeling. Ze veranderen niet alleen het lichaam van deze vrouwen, maar zetten ze ook op dieet, geven ze een fitnessprogramma en psychische hulp. Op zich is het goed dat het niet alleen gaat om het verbeteren van de buitenkant, maar desondanks ben ik nog steeds geen fan van dit programma. Betekent dat dat ik sowieso tegen plastische chirurgie ben?

Het nut van plastische chirurgie

Ik kan me verschillende voorbeelden herinneren van mensen waarbij plastische chirurgie echt zou kunnen helpen om hun leven te verbeteren. Ik zag een keer een meisje op tv die maar één borst had. Dat het dan helpt om er een borst bij te krijgen kan iedereen zich voorstellen. Ik zag ook een vrouw die een ooglid had die zo over haar oog heen zat, dat ze met dat oog bijna niets kon zien. Dat ooglid maakt het leven van deze vrouw heel moeilijk en dan moet daar natuurlijk wat aan gedaan worden. En denk aan slachtoffers van branden. Voor al deze mensen kan plastische chirurgie heel wat betekenen.

Plastische chirurgie is dus niet per se verkeerd. In de genoemde gevallen is het ‘foutje’ van het lichaam ook de oorzaak van de problemen. Dus wanneer een arts een ingreep bij deze mensen doet, dan wordt meteen de oorzaak aangepakt en is het probleem daarmee opgelost.

Hoe zit dat met de twee vrouwen? Erica is dik geweest en veel afvallen laat inderdaad sporen op het lichaam na. Daar kan plastische chirurgie iets aan doen. Maar Sylvia is een mooie vrouw, maar ziet dat zelf niet in. Zij heeft allerlei psychische problemen en plastische chirurgie geven haar misschien even een goed gevoel, maar de kans dat dat blijvend is, is heel klein.

Wat is het doel: oorzaken aanpakken of verbeteren?

Zou dit programma vooral de oorzaak aanpakken en eventueel plastische chirurgie toepassen wanneer dat echt nodig is, dan is er niets mis mee. Het programma Obese is hier ook een goed voorbeeld van. De deelnemers van Obese moesten hard werken en kregen therapie om af te vallen. Alleen als ze aan het einde van het traject ver genoeg afgevallen waren, werden de overtollige huidplooien door plastische chirurgen weggehaald. Deze trajecten duurden ook nog eens een jaar, niet maar drie maanden.

Wat gaat er verkeerd in The Swan?

 1. De plastische chirurgie staat centraal, niet het eetpatroon en de therapie

  Ze nemen niet alleen Erica’s overtollige huid weg, maar ze veranderen meteen ook haar gezicht en nek. Hetzelfde gebeurt bij Sylvia. Ze zegt dat ze zichzelf te dik voelt en dat ze haar oren niet mooi vindt. Maar vervolgens veranderen ze nog veel meer aan haar gezicht. Dus beide vrouwen hebben al problemen en denken dat dit oplost kan worden door een aantal veranderingen aan hun lichaam. En de arts maakt dit alleen maar erger door te suggereren dat er nog meer moet gebeuren dan de vrouwen al dachten.

  Ik kan me voorstellen dat als de makers van The Swan eerst hadden onderzocht of plastische chirurgie echt een langdurige oplossing zou zijn voor de problemen waar de vrouwen mee kwamen, dat het programma dan iets positiefs aan hun leven zou kunnen toevoegen. Maar dat gaat niet door ze alleen maar meer problemen aan te praten.

 2. Een dieet van 1200 calorieën per dag is veel te weinig

  De vrouwen krijgen ook een crashdieet aangeboden. Dat betekent dat ze veel te weinig eten en daardoor snel afvallen. Dat ze hierdoor afvallen en ze er tijdens de laatste uitzending goed uitzien is logisch. Maar het is niet goed om dit lange tijd vol te houden, zeker niet in combinatie met fitness.

  Mensen die willen afvallen zien calorieën vaak als hun vijand. Maar dat zijn ze niet, het is namelijk energie waardoor we de dag kunnen doorkomen. Daarbij, als je genoeg en gezond eet, dan krijg je daarbij ook allerlei vitaminen en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. En met een crashdieet van 1200 calorieën krijg je echt te weinig voedingsstoffen binnen. Na het dieet zul je weer meer moeten eten en dan kom je weer net zo hard aan.

  Het enige wat helpt om gewicht te verliezen zonder dat het terugkomt, is langdurig gezond eten en daarbij genoeg bewegen. Dan val je langzaam af, maar je blijft er gezond bij en hebt stuk minder kans dat je weer aankomt.

 3. Wat zegt dit alles tegen de kijkers?

  Zoals ik aan het begin van deze blog al zei, zijn de deelnemers van The Swan wel heel erg blij met hoe ze er aan het einde uitzien. Dit effect wordt versterkt doordat ze op de foto’s voor de behandeling extra lelijk gemaakt worden en chagrijnig kijken. Maar op de foto's na de behandeling krijgen ze een mooie jurk aan, de juiste make-up en hebben ze een mooie lach. Zo zien ze er al zonder enige behandeling mooier uit.

  Door hun blijdschap lijkt het alsof de plastische chirurgie ze zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant heeft veranderd. Dan verbaas ik me niet dat steeds meer mensen, en in het bijzonder jongeren, iets aan zichzelf willen veranderen. Jongeren zitten precies in de fase dat ze enorm aan zichzelf twijfelen en als je dan zoiets ziet en je hebt de mogelijkheid om iets aan jezelf te veranderen, dank denk je snel: 'Waarom niet?' Naat het niet, dan schaadt het niet.

  Wat ze niet laten zien is dat het geen eenmalige ingrepen zijn. Als je eraan begint, dan zul je vaker onder het mes moeten. Daarbij werkt het ook verslavend. Als je eenmaal iets aan jezelf verandert wat niet echt noodzakelijk was, dan zie je later weer iets anders dat je niet mooi vindt. Helemaal als je niemand hebt die je helpt om gezond te eten, te bewegen en die je van je psychische problemen afhelpt.
   

  Wat betekent dit voor ons?

  Wat me opvalt, is dat veel mensen juist heel erg tegen dit soort tv programma’s zijn en er niets van willen weten. Maar dat lost ook niets op. Het is gewoon een feit dat steeds meer jongeren iets aan zichzelf laten veranderen, zonder dat ze beseffen wat dit voor hun toekomst betekent.

  Dit moeten we ons allemaal aantrekken, want een belangrijke oorzaak hiervoor ligt in onze samenleving en we kunnen er allemaal aan bijdragen om dat te veranderen. Denk aan al die gefotoshopte foto’s van modellen en aan al die sterren die ook van alles aan zichzelf laten veranderen. Dat willen veel jongeren dan ook. Maar denk ook aan de eettentjes, overal worden we verleidt om teveel te eten. Veel volwassenen eten teveel en bewegen te weinig worden daardoor te zwaar. Jongeren nemen die leefstijl over, worden ook te zwaar en willen dat vet weg laten halen. Dat doen ze dan ook steeds meer, omdat ze daar in deze tijd daar ook de mogelijkheid voor hebben.

  Het is belangrijk dat we leren wat gezond is en hoe je dat wordt en blijft. Als iemand echt een probleem heeft waarbij de oorzaak met plastische chirurgie opgelost kan worden, dan is dat natuurlijk goed. Maar wanneer het om verbeteren gaat, dan schiet diegene er op lange duur niets mee op. Als we dat als volwassenen leren, dan kunnen we het aan jongeren uitleggen en aan hen voorleven.

  Wat vind jij? Zijn programma's waarin plastische chirurgie wordt verheerlijkt een probleem? Of geven ze, volgens jou, mensen de mogelijkheid om hun leven te verbeteren? Laat je mening weten, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

'Waarom willen steeds meer jongeren eigenlijk plastische chirurgie?'

Ik denk dat de meeste mensen wel gelezen of gehoord hebben dat steeds meer jongeren plastische chirurgie willen. Veel mensen zullen dat afkeuren en denken dat het een pubertijd dingetje is. Maar ik denk dat we het serieuzer moeten nemen dan dat. Kijk maar eens naar de samenleving om ons heen. We geven ze niet bepaald het goede voorbeeld. En vergeet niet dat plastische chirurgie heel ingrijpend...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog