Neusspray: minder onschuldig dan het lijkt? | Belicons

Neusspray: minder onschuldig dan het lijkt?

Geplaatst op: 
dinsdag 7 november 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Neusspray: minder onschuldig dan het lijkt?

Fotograaf: Wikipedia, robin_24

We weten allemaal dat we moeten uitkijken met medicijnen. Ze hebben bijwerkingen, dus wanneer ze niet meer nodig zijn dan stoppen we ermee. Maar in consumentenprogramma Kassa werd beweerd dat we ook voorzichtig moeten zijn met neussprays. En dus dat we de bijsluiters van neussprays ook goed moeten lezen.

Verslaafd raken aan neusspray?

Opvallend is dat Radar niet zo lang geleden een vergelijkbare uitzending had, maar dan over paracetamol. Veel mensen beseffen niet je dat paracetamol niet zomaar kunt blijven nemen, toch is het wel zo. Daar heb ik al eerder een blog over geschreven. Maar als je deze uitzendingen vergelijkt dan moet je concluderen dat zij samen beweren dat paracetamol en neussprays even verslavend zijn.

In beide afleveringen laten de programmamakers zien hoe serieus dit is door twee mensen te interviewen die verslaafd zijn geraakt aan neusspray of paracetamol. Beiden hadden jaren geleden voor het eerst klachten en namen daar het onschuldig lijkende hulpmiddel tegen. Maar op een gegeven moment gingen de klachten niet meer over en nu kunnen ze niet meer functioneren zonder deze hulpmiddelen. In beide gevallen bevestigen doktoren dat ze dit veel vaker zien gebeuren.

Daarbij is de manier waarop je er verslaafd aan raakt ook vergelijkbaar. In het geval van pijnstillers, neuroloog Willem Oerlemans zegt dat het begint met dat mensen pijn hebben en daarom een pijnstiller nemen, zoals paracetamol of ibuprofen. Wanneer ze dit te lang blijven doen dan draait het lichaam het op een gegeven moment om. Dan gaan ze de pijn juist voelen omdat ze de pijnstiller niet ingenomen hebben. Bij pijnstillers is het dan ook nog eens zo dat mensen hierdoor niet alleen chronische pijn krijgen, maar kunnen ook maagklachten kunnen krijgen.

KNO-arts Fokkens laat zien dat het bij neussprays op eenzelfde soort manier werkt. De spray maakt het neusslijmvlies even iets dunner. Dat geeft even verlichting, maar wanneer mensen het langer dan 7 dagen gebruiken wordt het neusslijmvlies langzamerhand kapot gemaakt waardoor je neusspray nodig blijft hebben om door je neus te kunnen blijven ademen.

Wat is de oplossing?

In de uitzending wordt gezegd dat de beste oplossing is dat er betere voorlichting komt bij de drogisterij. Nu vragen medewerkers van drogisterijen of mensen extra informatie willen bij het medicijn wat ze kopen. Maar ze zouden mensen deze informatie gewoon moeten geven, of ze nu willen of niet. Daarbij zouden dit soort medicijnen volgens deze uitzending niet zomaar bij de supermarkt of het benzinestation te verkrijgen moeten zijn, want daar is al helemaal geen voorlichting.
 

Peiling: Neusspray zou niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn

Peiling: Neusspray zou niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn

Lees de blog bij deze peiling https://www.belicons.nl/nl/blog/neusspray

Poll: Nasal spray shouldn't be sold in supermarkets

Poll: Nasal spray shouldn't be sold in supermarkets

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/nasal-spray

Body 2: 

Kip en ei verhaal

Ik probeer me deze oplossing eens voor te stellen in het geval van neussprays. Ik heb op een dag een enorm verstopte neus en ik wil echt even een neusspray. Maar deze is niet meer bij de supermarkt verkrijgbaar en dus moet ik naar de drogisterij. Daar kan ik het niet gewoon uit een schap pakken, maar ik moet er bij de balie speciaal naar vragen en krijg erbij te horen dat ik me echt aan de maximale dosis op de bijsluiter houden. Dat voelt erg overdreven voor iets als neusspray.

Ik vraag me daarom af of dit wel echt gaat werken. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer mensen gaan merken dat ze geen paracetamol of neusspray meer kunnen kopen zonder advies erbij te krijgen, dat ze dan ze heel hard zullen gaan roepen dat het betutteling is. Zo wordt het een kip en ei verhaal: Wie al weet dat je voorzichtig moet zijn met deze medicijnen die zal het advies van de drogisterij serieus nemen. Maar wie dat niet weet zal het vaak maar betutteling vinden en het weer snel vergeten.

Dus hoewel het inderdaad goed kan zijn als de drogisterij ons hierop wijst, is het niet genoeg om te voorkomen dat mensen deze medicijnen te lang gaan nemen. Ik denk daarom dat de enige langdurige oplossing is dat we in het algemeen een veel groter besef krijgen van wat medicijnen eigenlijk zijn. Dat alle middeltjes waarmee we op ons lichaam ingrijpen medicijnen zijn en dus dat die allemaal een negatief effect op ons lichaam kunnen hebben.

We zouden hier dus niet alleen op gewezen moeten worden wanneer we een medicijn kopen, maar we zouden ons hier altijd bewust van moeten zijn. Het lijkt me daarom dat we al op basisscholen en middelbare scholen veel meer moeten leren over dat medicijnen meer zijn dan handige hulpmiddelen.

Twee dingen die we dan vooral moeten leren:

 1. Pak je de oorzaak of de gevolgen aan?

  Er gaat iets mis in ons lichaam en medicijnen pakken dat aan. Sommige medicijnen pakken de oorzaken aan en andere medicijnen de gevolgen. Een voorbeeld van een medicijn dat de oorzaak aanpakt is antibiotica. Die bestrijden de bacteriën en na verloop van tijd is de ontsteking weg.

  In het geval van zowel neusspray als paracetamol worden juist de gevolgen aangepakt. Er is een reden dat we een verstopte neus of hoofdpijn hebben en de medicijnen zorgen ervoor dat we weer door onze neus kunnen ademen of de pijn niet voelen. Maar ze pakken de oorzaak niet aan.

  In het geval van een verkoudheid is dat niet erg, want na een paar dagen is die weg en kun je gewoon stoppen met de neusspray. Dat is ook zo wanneer je paracetamol neemt omdat er bijvoorbeeld een kies getrokken is. In beide gevallen gaat de oorzaak vanzelf weg en heb je het medicijn dus niet meer nodig.

  Maar wanneer de oorzaak van bijvoorbeeld hoofdpijn is dat je te hard werkt of dat je vaak blootgesteld wordt aan te harde geluiden. Of je hebt een verstopte neus omdat je een poliep hebt. Dan zul je de medicijnen moeten blijven innemen zolang je niets aan die oorzaken doet.

  Dus wanneer we een neusspray of paracetamol willen nemen dan is het goed om onszelf eerst af te vragen: Waarom heb ik deze pijn? Of waarom heb ik een verstopte neus? En als dit lang aanhoudt dan zullen we toch even langs de huisarts moeten, anders maken we het alleen maar erger door de medicijnen te blijven gebruiken.

 2. Onze lichamen reageren op de medicijnen

  Ook hierbij is het belangrijk om te beseffen dat we geen machines zijn. Onze lichamen blijven niet altijd op dezelfde manier reageren op een medicijn, maar passen zich aan. En dat is logisch, want onze lichamen passen zich voortdurend aan. Denk aan meer of minder pigment in je huidcellen wanneer je meer of minder tijd in de zon doorbrengt. En denk ook aan sport. Wanneer je traint dan gaat je lichaam aan je spieropbouw bouwen. Zo krijg je sterkere spieren.

  Je lichaam past zich dus voortdurend aan aan de omstandigheden en dat is bij medicijnen ook het geval. Medicijnen zijn dus meer dan alleen hulpmiddelen, maar ze grijpen echt in ons lichaam in. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar dat betekent wel dat we er voorzichtig mee om moeten gaan, ook al lijkt een bepaald middel zo onschuldig.

Dus ik kan niet anders dan de artsen gelijk geven dat neusspray en paracetamol inderdaad vergelijkbaar met elkaar zijn en dat we de verkoop van beide beter moeten reguleren. Ook al zullen sommige mensen dat betutteling gaan vinden. Maar ik denk ook dat dit nog veel breder aangepakt zal moeten worden dan alleen ongevraagd advies bij de drogisterij. Daarvoor zijn sommige middelen te gewoon voor ons geworden.

Hoe denk jij hierover? Zie jij nog andere mogelijkheden om mensen duidelijk tre maken dat neusspray geen onschuldig goedje is? Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

Farmaceutische bedrijven zouden niet commercieel moeten zijn

Neusspray blijkt niet zo onschuldig te zijn als we denken. Natuurlijk is het goed als we daar meer bewust van worden. Maar zolang er bedrijven zijn die er baat bij hebben dat wij veel medicijnen kopen, zal het voor ons moeilijk zijn om minder medicijnen te gaan gebruiken.» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Hoe moeten we omgaan met het dilemma van economie versus gezondheid?

Er is een discussie of we nu echt alles moeten doen om onze gezondheid tegen Corona te beschermen, of dat we er juist voor moeten waken om de economie niet teveel te schaden. Ik denk dat deze...» Read this blog

Stappentellers: dè manier om meer te bewegen?

Om ons te stimuleren om meer te bewegen zijn stappentellers bedacht. 10.000 stappen per dag en je beweegt genoeg, is het idee. Ik heb zo’n ding eens uitgeprobeerd en merk dat het ook een heel...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Technische oplossingen helpen niet om meer te bewegen

Veel mensen die meer willen bewegen maken vaak enthousiast gebruik van allerlei apparaten. Maar ik geloof daar niet zo in. Apparaten kunnen ons wel ondersteunen, maar niet motiveren.» Watch this vlog

Laten we er alles aan doen om mensen hun angst voor het ouder worden weg te nemen

Coöperatie Laatste Wil wilde een zelfdodingspoeder verspreiden waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen wanneer zij dat willen. Dat mag niet, want het is hulp bij zelfdoding. Dat deze coöperatie dit geprobeerd heeft is niet waar ik me het meest druk om maak. Ik maak me vooral druk om hoe populair dit middel was en dus hoeveel angst er blijkbaar in de samenleving is dat zij niet de...» Watch this vlog