Kip en ei verhaal
Ik probeer me deze oplossing eens voor te stellen in het geval van neussprays. Ik heb op een dag een enorm verstopte neus en ik wil echt even een neusspray. Maar deze is niet meer bij de supermarkt verkrijgbaar en dus moet ik naar de drogisterij. Daar kan ik het niet gewoon uit een schap pakken, maar ik moet er bij de balie speciaal naar vragen en krijg erbij te horen dat ik me echt aan de maximale dosis op de bijsluiter houden. Dat voelt erg overdreven voor iets als neusspray.
Ik vraag me daarom af of dit wel echt gaat werken. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer mensen gaan merken dat ze geen paracetamol of neusspray meer kunnen kopen zonder advies erbij te krijgen, dat ze dan ze heel hard zullen gaan roepen dat het betutteling is. Zo wordt het een kip en ei verhaal: Wie al weet dat je voorzichtig moet zijn met deze medicijnen die zal het advies van de drogisterij serieus nemen. Maar wie dat niet weet zal het vaak maar betutteling vinden en het weer snel vergeten.
Dus hoewel het inderdaad goed kan zijn als de drogisterij ons hierop wijst, is het niet genoeg om te voorkomen dat mensen deze medicijnen te lang gaan nemen. Ik denk daarom dat de enige langdurige oplossing is dat we in het algemeen een veel groter besef krijgen van wat medicijnen eigenlijk zijn. Dat alle middeltjes waarmee we op ons lichaam ingrijpen medicijnen zijn en dus dat die allemaal een negatief effect op ons lichaam kunnen hebben.
We zouden hier dus niet alleen op gewezen moeten worden wanneer we een medicijn kopen, maar we zouden ons hier altijd bewust van moeten zijn. Het lijkt me daarom dat we al op basisscholen en middelbare scholen veel meer moeten leren over dat medicijnen meer zijn dan handige hulpmiddelen.
Twee dingen die we dan vooral moeten leren:
-
Pak je de oorzaak of de gevolgen aan?
Er gaat iets mis in ons lichaam en medicijnen pakken dat aan. Sommige medicijnen pakken de oorzaken aan en andere medicijnen de gevolgen. Een voorbeeld van een medicijn dat de oorzaak aanpakt is antibiotica. Die bestrijden de bacteriën en na verloop van tijd is de ontsteking weg.
In het geval van zowel neusspray als paracetamol worden juist de gevolgen aangepakt. Er is een reden dat we een verstopte neus of hoofdpijn hebben en de medicijnen zorgen ervoor dat we weer door onze neus kunnen ademen of de pijn niet voelen. Maar ze pakken de oorzaak niet aan.
In het geval van een verkoudheid is dat niet erg, want na een paar dagen is die weg en kun je gewoon stoppen met de neusspray. Dat is ook zo wanneer je paracetamol neemt omdat er bijvoorbeeld een kies getrokken is. In beide gevallen gaat de oorzaak vanzelf weg en heb je het medicijn dus niet meer nodig.
Maar wanneer de oorzaak van bijvoorbeeld hoofdpijn is dat je te hard werkt of dat je vaak blootgesteld wordt aan te harde geluiden. Of je hebt een verstopte neus omdat je een poliep hebt. Dan zul je de medicijnen moeten blijven innemen zolang je niets aan die oorzaken doet.
Dus wanneer we een neusspray of paracetamol willen nemen dan is het goed om onszelf eerst af te vragen: Waarom heb ik deze pijn? Of waarom heb ik een verstopte neus? En als dit lang aanhoudt dan zullen we toch even langs de huisarts moeten, anders maken we het alleen maar erger door de medicijnen te blijven gebruiken.
-
Onze lichamen reageren op de medicijnen
Ook hierbij is het belangrijk om te beseffen dat we geen machines zijn. Onze lichamen blijven niet altijd op dezelfde manier reageren op een medicijn, maar passen zich aan. En dat is logisch, want onze lichamen passen zich voortdurend aan. Denk aan meer of minder pigment in je huidcellen wanneer je meer of minder tijd in de zon doorbrengt. En denk ook aan sport. Wanneer je traint dan gaat je lichaam aan je spieropbouw bouwen. Zo krijg je sterkere spieren.
Je lichaam past zich dus voortdurend aan aan de omstandigheden en dat is bij medicijnen ook het geval. Medicijnen zijn dus meer dan alleen hulpmiddelen, maar ze grijpen echt in ons lichaam in. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar dat betekent wel dat we er voorzichtig mee om moeten gaan, ook al lijkt een bepaald middel zo onschuldig.
Dus ik kan niet anders dan de artsen gelijk geven dat neusspray en paracetamol inderdaad vergelijkbaar met elkaar zijn en dat we de verkoop van beide beter moeten reguleren. Ook al zullen sommige mensen dat betutteling gaan vinden. Maar ik denk ook dat dit nog veel breder aangepakt zal moeten worden dan alleen ongevraagd advies bij de drogisterij. Daarvoor zijn sommige middelen te gewoon voor ons geworden.
Hoe denk jij hierover? Zie jij nog andere mogelijkheden om mensen duidelijk tre maken dat neusspray geen onschuldig goedje is? Laat weten wat je denkt, hieronder, of op het forum!
Wat zijn jouw ideeën?