Wil je weten waar al mijn blogs over gaan? Lees dan deze blog! | Belicons

Wil je weten waar al mijn blogs over gaan? Lees dan deze blog!

Geplaatst op: 
maandag 07 maart 2016

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Wil je weten waar al mijn blogs over gaan? Lees dan deze blog!

Opmerkelijke uitspraken misschien toch niet zo opmerkelijk?

Hoe kan iemand zo denken?

Heb je dat ook weleens dat je mensen in het nieuws (op de tv, radio of in de krant) iets hoort zeggen waar je het totaal niet mee eens bent? Ik heb dat regelmatig. Het is op zulke momenten vaak moeilijk om je voor te stellen hoe diegene tot zo'n uitspraak kan komen.

Op zulke moment kunnen we eenvoudig zeggen dat die persoon vreemd is en niet verder nadenken over waarom hij/zij denkt zoals diegene doet. Maar toch is het het waard om toch eens stil te staan bij de argumenten (of het ontbreken daarvan) van die andere persoon.

Wat gebeurt er als je echt gaat luisteren?

Probeer die andere persoon echt te begrijpen

Wanneer je echt naar een ander gaat luisteren, ook al heeft diegene volgens jou een vreemde mening, dan kun je verrast worden door wat je hoort. Probeer maar eens naar iemand te luisteren met het doel om te begrijpen hoe die persoon denkt, in plaats van om punten te horen om diegene tegen te spreken. Wanneer je dat doet dan kan het zijn dat je ontdekt dat die persoon goed nagedacht heeft over zijn/haar mening.

Misschien heeft hij/zij meer gelijk dan je denkt

Op deze manier kun je ontdekken dat die 'vreemde mening' voortkomt uit onderliggende ideeën die anders zijn dan die van jou. En wanneer je die ideeën leert kennen, dan kan het zelfs gebeuren dat je punten ontdekt waarop die persoon meer gelijk heeft dan dat jij voorheen dacht.

Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn onderliggende ideeën? En hoe kunnen onderliggende ideeën invloed hebben op onze mening?

Onderliggende ideeën van een persoon

Vanaf het moment dat je geboren bent, probeer je je omgeving te begrijpen. Dat leer je in het begin door wat je van je ouders meekrijgt, wat je op school leert, wat je in je vriendenkring meemaakt en later ook op je werk. Door je leven heen krijg je steeds meer een beeld van hoe je denkt dat een mens gelukkig wordt en hoe je je leven moet leven. Vervolgens probeer je volgens dat beeld een zo goed mogelijk leven te leiden.

Zo heeft iedereen uiteindelijk een eigen beeld van het goede leven. Een beeld dat sterk kan verschillen van het beeld dat andere mensen gevormd hebben. En dat heeft invloed op hun mening over van alles en nog wat.

Bekijk het voorbeeld hieronder maar eens

Twee verschillende visies op een nieuwe techniek tegen kanker:
Mireille

Mireille is 25 gelooft niet in God. Volgens haar moeten mensen het daarom zo goed mogelijk voor zichzelf maken. Ze gelooft sterk in individuele keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Daarbij vindt ze het ook belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt, zodat iedereen zich zover mogelijk kan ontplooien. Mireille is een grote voorstander van technische vooruitgang. Alles wat een mens vooruit kan helpen moet ingezet worden.

Stel er wordt een nieuwe techniek ontwikkeld om het leven van kankerpatiënten gemakkelijker te maken. Dan vindt Mireille dat zodra duidelijk is dat deze nieuwe techniek betrouwbaar is, het zo snel mogelijk toegepast moet worden op patiënten. Dit is in haar ogen weer een stapje verder in de richting om uiteindelijk alle ziekte uit te bannen. En dat is één van de dingen die we als mensen moeten proberen te bereiken.

Richard

Richard is 32 en vindt dat hij niet kan bepalen dat religieuze stromingen ongelijk hebben. Hij is ervan overtuigd dat in elke religieuze en niet religieuze stroming waarheden te vinden zijn. Volgens hem heeft de mens naast een lichamelijke ook een geestelijke kern. En met die geestelijke kern moet ook rekening gehouden worden. Richard is wat terughoudend als het gaat om technische vooruitgang. Natuurlijk wenst hij iedereen een gezond leven toe, maar ziekte is volgens hem een onderdeel van het leven. Het heeft een doel.

Zo is onze levensstijl één van de redenen dat steeds meer mensen kanker krijgen. Moeten we het dan met alle mogelijke technieken bestrijden of kunnen we beter gaan nadenken over onze levensstijl? Hij vraagt zich af wat er gebeurt als we alle ziekte zouden kunnen uitbannen. Lopen we dan niet tegen nieuwe problemen aan? Volgens Richard is het goed om bij elke technische vooruitgang na te denken of we dat wel moeten willen.

Stel eens een echt gesprek tussen hen voor

Mireille en Richard denken heel verschillend. Stel dat zij samen zouden praten over nieuwe technische mogelijkheid tegen kanker en Richard is terughoudend en begint te praten over de geestelijke kern van de mens. Dan kan Mireille denken: "Daar heb ik niets mee, laat maar zitten." Dan is het gesprek snel over.

Maar wat zou er kunnen gebeuren als ze de tijd namen om naar elkaar te luisteren? Mireille zou zich dan kunnen afvragen of er inderdaad nadelen aan de toepassing van een nieuwe techniek kunnen zitten, ook als die goed werkt. En Richard zou zich kunnen afvragen of hij misschien niet iets te sceptisch is tegenover nieuwe technieken.

Samen zouden ze kunnen bedenken dat het voor een ziek individu belangrijk is wanneer het leven iets gemakkelijker gemaakt kan worden. Maar dat het tegelijkertijd ook goed is om de oorzaken van de ziekte (zoals levensstijl) aan te pakken.

Wat gebeurt er in dit voorbeeld?

Je ziet in dit voorbeeld dat je wel degelijk iets van elkaar kunt leren als je een gesprek niet stopt zodra je ontdekt dat de ander een in jouw ogen vreemde mening heeft. Dus ook al blijven jullie onderliggende ideeën heel verschillend. De sleutel hiervoor is dat je de ander echt probeert te begrijpen.

Als we op deze manier naar elkaar gaan luisteren kunnen we elkaar steeds beter gaan begrijpen en daarmee meer respect voor elkaar krijgen. Ook al zijn we het over veel dingen oneens. En als we om ons heen kijken hoeveel mensen er zijn die allemaal verschillend denken, dan kun je jezelf wel voorstellen dat het ons leven gemakkelijker maakt wanneer we meer begrip kunnen hebben voor hoe anderen denken en zelfs van elkaar kunnen leren.

Waar vind je onderliggende ideeën?

Onderliggende ideeën komen we, vaak zonder het te merken, heel vaak tegen. Je kunt ze verdelen in drie categorieën:

 1. Onderliggende ideeën bij personen

  Mensen hebben allerlei meningen en daarachter onderliggende ideeën die deze meningen beïnvloeden. Het voorbeeld boven liet al zien hoe zulke ideeën, in dit geval religieus, onze mening over iets concreets als een techniek voor kankerbestrijding kunnen bepalen. Maar ook dat mensen met verschillende ideeën wel degelijk wat van elkaar kunnen leren.

 2. Onderliggende ideeën in de maatschappij

  Een voorbeeld: de economie

  Niet bij alleen mensen, maar ook in de maatschappij zijn er onderliggende ideeën. Zo wordt in onze Nederlandse samenleving economie heel belangrijk gevonden. Het is dan ook heel moeilijk om een product uit de handel te halen waarvan het vermoeden bestaat dat het niet goed is. Wanneer we gezondheid boven economie zouden stellen, dan zou dit veel gemakkelijker zijn.

  Je zou misschien kunnen denken dat dit niet een onderliggend idee in de maatschappij is, maar gewoon de mening van een heleboel personen in onze maatschappij. Maar wanneer je alle Nederlanders zou vragen wat ze belangrijker vinden, gezondheid of economie, dan zou de meerderheid gezondheid het belangrijkste vinden.

  Juist omdat het mogelijk is dat economie boven gezondheid gesteld wordt, ongeacht of de meerderheid van de mensen vindt dat dat zo hoort, laat zien dat dit een onderliggend idee in de maatschappij is die niet zomaar te veranderen is.

 3. Onderliggende ideeën in onze voorwerpen

  Een voorbeeld: de tv

  Zelfs in onze voorwerpen kun je onderliggende ideeën vinden. Zo heeft de tv onze samenleving sterk veranderd. Vroeger wisten mensen veel minder van rampen die ergens anders gebeurden. Maar nu we niet alleen horen van dingen die ver weg gebeuren, maar zelfs de beelden ervan zien, krijgen we ineens de verantwoordelijkheid er iets aan te doen. Zo doet een gebruiksvoorwerp als een tv iets met ons mensen.

  Drones en onze privacy

  Aan heel veel voorwerpen zijn we al gewend, maar nieuwe ontwikkelingen kunnen discussie opwerpen. Zo is er nu heel wat discussie over drones, een discussie die ooit voorbij zal zijn. Dat er nu over gepraat wordt, is goed, want daarmee kunnen we erover nadenken welke rol drones volgens ons in de samenleving zouden moeten krijgen.

  Zo maken we ons nu bijvoorbeeld druk over wat drones met onze privacy doen. Wanneer we daar nu niet over praten, dan heb je kans dat we over een aantal decennia gaan zeggen dat privacy niet bestaat en niet belangrijk is. Willen we dat? Zo niet, dan is het belangrijk om daar nu serieus over te discussiëren.

Onderliggende ideeën in deze blog

Opmerkelijke uitspraken over technische ontwikkelingen

In deze blog zal ik één keer per week reageren op een uitspraak die ik in de media gehoord of gelezen heb die bij mij veel verbazing oproept. Omdat ik op dit moment een promotiestudie in de techniekfilosofie doe, zal dit vooral gaan om technische ontwikkelingen. 

Techniekfilosofie is geen bekend woord, maar het gaat erom dat wanneer er nieuwe dingen uitgevonden worden, de wetenschappers die het bedacht hebben het allemaal heel mooi kunnen vinden, maar dat wanneer je het breder bekijkt, dit soms toch tegenvalt. Zo kan een wetenschapper denken dat een bepaalde uitvinding de economie een flinke stimulans kan geven en daardoor heel goed is. Maar dan is het nog de vraag of het wel goed is voor de samenleving als geheel, of het bij de cultuur past, of het ethisch gezien wel goed is, wat het psychisch met mensen doet, etc. Daarom zijn er techniekfilosofen die proberen wat breder te denken over technische ontwikkelingen om zo ook een steentje bij te kunnen dragen aan een betere toekomst.

Het woord 'technische ontwikkelingen' kun je heel breed zien, want alle door mensen gemaakte voorwerpen om ons heen zijn ooit uitgevonden en dus het resultaat van een technische ontwikkeling.

Wil je het als eerste weten dat ik een blog geplaatst heb? Volg me dan op Twitter, Facebook of stuur me een e-mail.

Wat zijn hun onderliggende argumenten?

Als ik een blog plaats dan beschrijf ik eerst waarom ik die opmerking zo opmerkelijk vind, maar ga daarna op zoek naar de argumenten / onderliggende ideeën van de persoon die de betreffende uitspraak gedaan heeft. Na het bekijken van deze argumenten / onderliggende ideeën zal ik erop reageren en bekijken of ik eerste reactie kan herzien. Het kan dus zijn dat ik mijn mening aan het einde van een blog herzie.

Het kan ook voorkomen dat ik echt niets zie in de argumenten van degene die voor mij aanleiding gaf om een blog te schrijven. Maar ook als ik mijn mening niet verander, zal ik de ander toch niet vreemd noemen. Dan hebben we gewoon een sterk meningsverschil, ieder met eigen argumenten en ideeën.

Jouw input

Juist omdat ik een promotiestudie hierover doe, hoop ik op deze manier hierover met anderen in gesprek te komen. Het kan zijn dat je het met me eens bent, maar het kan ook zijn dat je veel meer ziet in de argumenten van degene die de uitspraak deed waar de blog over gaat. Misschien vind je dat ik de argumenten van die persoon geen recht gedaan heb. Of misschien heb je een heel andere reactie op de blog. Laat dat vooral weten in een reactie onder de blog. Ik ben heel benieuwd. Maar wel met respect voor iedereen hier, want dat is waar Belicons voor staat.

Wanneer je verder wilt doorpraten over bepaalde onderwerpen dan is daar ook ruimte voor op het Forum. Maak via het registratieformulier een account aan en je kunt zelf discussies op het forum starten.

Vlog

Wanneer ik een blog geschreven heb, dan begrijp ik de persoon die de uitspraak waar ik op reageerde deed meestal beter, ook al ben ik het nog steeds niet met diegene eens. Soms verander ik van gedachten tijdens het schrijven van een blog. Na het schrijven van een blog maak ik ook een vlog waarin ik met een eigen uitspraak kom. Omdat ik deze vlog pas maak na het schrijven van de blog, kan het zijn dat ik daarin een uitspraak verdedig die ik eerder nog niet had. Dat is natuurlijk altijd leuk om mee te maken. Je kunt deze vlogs ook vinden op mijn YouTube kanaal Belicons nl

 

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Naar de meest gelezen blogs:

Op het Radio 1 journaal hoorde ik dat minister Schippers de abortuspil ook via de huisarts aan vrouwen wil geven. Daar schrok ik in eerste instantie wel van, want een abortus is nogal wat. Maar haar brief was genuanceerder dan ik dacht. Toch blijven er nog veel vragen over om te bepalen of dit...» Read this blog

Posted on:
dinsdag 28 juni 2016
In:
Prenatal

Vorige week bleek dat de Amsterdamse politietop nadenkt over het toestaan van hoofddoeken bij de politie. Dit leidde tot een enorme discussie tussen voor- en tegenstanders. Er is best wel wat voor te zeggen, maar toch denk ik dat het voor nu voor onze samenleving niet zo'n goed idee is.» Read this blog

Posted on:
dinsdag 23 april 2017
In:
Other

Afgelopen week hoorde ik iemand op de radio zeggen dat een paar keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan nu echt verleden tijd is. Vliegen levert zoveel CO2 op dat we dat gewoon niet teveel moeten doen. Dat lijkt me gemakkelijker gezegd dan gedaan.» Read this blog

Posted on:
dinsdag 16 januari 2018
In:
Aviation