Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'? | Belicons

Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'?

Geplaatst op: 
woensdag 21 juni 2017

E-mail deze pagina

Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om deze e-mail succesvol te kunnen versturen.
Hoe kunnen jongeren beschermd worden tegen spelletjes als de 'choking challenge'?

Steeds weer horen we over misstanden op YouTube, jongeren die op YouTube in elkaar geslagen worden, jongeren die totaal respectloos tegenover de politie zijn, jongeren die voor de gein op een trein springen, etc. En afgelopen week lazen we in De Volkskrant weer de gevolgen van iets heel naars dat via YouTube verspreid wordt, namelijk dat een 16-jarige jongen uit Arkel om het leven is gekomen tijdens het spelen van een 'choking challenge'.

De choking challenge is een ‘spel’ waarbij jongeren elkaar of zichzelf een beetje verwurgen, zodat ze bewusteloos raken en even in een roes komen. Maar helaas gaat het ook weleens mis. En deze jongen, Tim, is helaas geen uitzondering. Bekijk hier het voorbeeld van de 15-jarige Ryan Tucker die hierdoor een hersenenbeschadiging opliep en hier het voorbeeld van de 11-jarige Garrett Pope die dit ‘spel’ ook niet overleefde. Helaas zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

De HoustonPress zegt dat de schattingen uitgaan van tientallen tot 1800 kinderen die dit spel in de afgelopen 10 jaar niet overleefd hebben. Dit is het lastig te meten, omdat een choking challenge die mis gegaan is ook gezien kan worden als een zelfmoord.

Mijn eerste reactie was dat YouTube en moederbedrijf Google hier meer verantwoordelijkheid in zouden moeten nemen. Door hen kan dit alles verspreid worden en dus ze zijn mede verantwoordelijk.

Peiling: YouTube moet meer doen tegen de verspreiding van gevaarlijke filmpjes

Peiling: YouTube moet meer doen tegen de verspreiding van gevaarlijke filmpjes

Poll: YouTube should do more to prevent the distribution of dangerous videos

Poll: YouTube should do more to prevent the distribution of dangerous videos

Read the blog that goes with this poll https://www.belicons.nl/en/blog/choking-challenge

Body 2: 

Maar andere mensen wijzen naar andere personen die kunnen helpen om dit probleem op te lossen. En dat heeft me aan het denken gezet over hoeveel mensen hier een verantwoordelijkheid in zouden kunnen nemen. Daarom denk ik nu dat we hier past echt wat aan kunnen doen als we het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid gaan zien. Wie zou hier dan een rol in kunnen spelen?

 • Rechters en de wetgever

  YouTube filmpjes die tot de dood van anderen kunnen leiden moeten strafbaar worden. Je kunt hierbij niet meer spreken van kwajongensstreken die nou eenmaal bij de pubertijd horen. In sommige filmpjes worden dingen gedaan die nu al strafbaar zijn en dat zou veel vaker voor de rechter gebracht moeten worden. Helaas zullen deze challanges daar niet zomaar onder vallen, want het is lastig om het aanzetten tot het doen van iets gevaarlijks strafbaar te maken.

 • Onderwijzers

  Het is waarschijnlijk ook goed om eens na te denken over hoe het vak mediawijsheid gegeven wordt. We moeten beseffen dat het een ander vak is dan andere vakken. Het gaat er niet om dat de jongeren bepaalde kennis moeten krijgen, ze moeten zelf gaan beseffen dat wat ze op sociale media zien en posten echt nare gevolgen kan hebben. Pas wanneer ze dat zelf echt voelen, zullen ze zich anders gaan gedragen.

  Ik kan me ook voorstellen dat het ook indrukwekkend voor jongeren is wanneer ouders, broers en zussen, of vrienden van iemand die overleed tijdens het maken van een gevaarlijk filmpje langs scholen gaan om te vertellen wat hen overkomen is. En er zijn vast meer manieren te bedenken om jongeren en kinderen via het onderwijs te bereiken.

 • Ouders

  Wat me opvalt in alles wat ik gezien en gelezen heb, is dat de meeste volwassenen dit spel totaal niet kenden. Er zouden ook boeken en lessen moeten zijn voor volwassenen over de huidige jeugdcultuur. Er zijn talloze boeken over opvoeding van kleine kinderen, maar in de huidige jeugdcultuur verdiepen ouders zich veel minder. Hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn. Niet alleen zodat ouders dan weten wat er nu speelt, maar ook omdat ouders het dan bespreekbaar kunnen maken. Het zal daarmee minder duister worden en dus al iets minder interessant voor een jongere.

 • YouTube

  Deze filmpjes staan op YouTube en dus zou dit platform ook verantwoordelijkheid moeten nemen om ze te verwijderen. Het is natuurlijk wel zo dat als YouTube heel streng wordt, de jongeren gewoon naar een ander platform. Daarom kan de verantwoordelijkheid niet alleen bij YouTube neergelegd worden. Maar ze zijn wel medeverantwoordelijk.

  Wat ze, naast het verwijderen van filmpjes, ook zouden kunnen doen is de strijd juist op YouTube zelf aangaan. Wanneer er zo’n filmpje geplaatst wordt, dan kan daarbij meteen verwezen worden naar bijvoorbeeld een filmpje waarin verteld wordt over een kind waarbij het verkeerd afliep. Of misschien kunnen ze zo’n waarschuwingsfilmpje er meteen achter plaatsen. Als ze die filmpjes maken op een manier die echt past bij jongeren, of gewoon laten maken door andere jongeren, dan kan dat ook enorm helpen. Er zijn al goede voorbeelden van dit soort filmpjes.

  We moeten ook niet denken dat dit probleem ontstaan is door YouTube. Dit spel bestond al voordat YouTube bestond, maar nu heeft het de naam 'chocking challenge'. Maar nu YouTube bestaat verspreid het zich sneller en komen er meer jongeren mee in aanraking, waaronder veel jonge kinderen. Een ander probleem is dat het nu gemakkelijker wordt voor jongeren om het spel alleen te doen en als het dan misgaat, dan hebben ze ook echt een probleem.

Dus niet meer dat we de verantwoordelijkheid alleen bij YouTube moeten neerleggen. Heel veel mensen kunnen er samen iets aan doen om te voorkomen dat nog veel meer jongeren dit soort gevaarlijke filmpjes gaan maken, verspreiden en nadoen. De ene jongere zal het op de ene manier begrijpen en de andere op een andere manier.

Wat denk jij? Zie jij nog andere manieren om jongeren te waarschuwen voor deze filmpjes? Heb jij weleens meegedaan met zo'n challenge? Laat weten wat jij vindt, hieronder, of op het forum!

Watch the vlog that goes with this blog:

De vlog bij deze blog maak ik snel!

Blijf op de hoogte van wat er op Belicons gebeurt en schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Bekijk ook de vlog bij deze blog: 

‘Laten we kinderen en jongeren goed voorbereiden op hun leven online’

De afschuwelijke verhalen van kinderen die overlijden aan de ‘choking challenge’ laten zien dat sociale media echt invloed op ons heeft. Denk ook aan wat het doet met meisjes als hun naaktfoto via Internet verspreid wordt. Of hoe gemakkelijk mensen elkaar met de dood bedreigen via Twitter. Omdat we alleen maar meer online zullen gaan doen, moeten we ons hier op voorbereiden. Dat maakt...» Watch this vlog

Andere blogs van dit thema: 

Helpt een wet tegen het vasthouden van een telefoon op de fiets?

De meningen zijn verdeeld over of het verbod op het vasthouden van de telefoon op de fiets zin gaat hebben. Wanneer we echt willen dat dit verbod zin gaat hebben, dan moeten wij ons daarvoor...» Read this blog

Kan Twitter hun imago en doelgroep veranderen?

Twitter kwam vandaag met de oproep voor voorstellen om hun invloed op het maatschappelijke debat te meten. Ze willen hun invloed positiever maken. Dat is natuurlijk een mooie oproep, maar ik vraag...» Read this blog

Vlogs van dit thema: 

Waarom denken we toch altijd in het verkeer ‘dat het wel even kan’?

De meeste Nederlanders zijn voorstander van de wet waarin zal staan dat we onze telefoon niet meer op de fiets mogen vasthouden. Dat is mooi, maar deze wet gaat alleen werken wanneer we ons er ook aan willen houden en dat kan nog tegen gaan vallen. Denk mee: hoe gaan we onszelf motiveren om ons aan deze wet te houden?» Watch this vlog

Mag Twitter negatieve tweets weren?

Twitter wil een positievere invloed op de samenleving gaan krijgen. Dat betekent dus ook dat ze mensen moeten gaan weren die veel boze tweets plaatsen. Dat voelen deze mensen zelf ook al aan en nu al ben ik tweets tegengekomen van mensen die dit censuur noemen. Maar dit is geen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Sterker nog, hoe meer je op je mening ingaat, hoe acceptabeler je tweet...» Watch this vlog